Charlie Chaplin
A filmművészet zsenije

A diktátor

 

Chaplin első hangosfilmje, a diktátor mulatságos chaplini komédia, amelyben megmutatja, hogy a hanggal is ugyanolyan jól tud bánni, mint a képekkel. Chaplin kettős szerepben jelenik meg: maga játssza a diktátort, kitűnő paródiával a nácizmusról és Hitler kegyetlenségeiről, valamint még egyszer, utoljára életre kelti a Kis Csavargót, akit most láthatunk utoljára a vásznon.

  

 


 

 

1938 őszén, amikor a Müncheni Egyezményt aláírták Európában, Chaplin éppen befejezte az utolsó simításokat egy forgatóköny előzetesén, amit a legnagyobb titokban írt. Azt pletykálták, hogy a csavargó megalkotója elhatározta, hogy elkészíti első hangosfilmjét. Sőt, azt is mondták, hogy egy Adolf Hitler-szerű karaktert fog alakítani.

 

Végül, az átdolgozás és a rendezés hosszú és alapos munkája után, Chaplin a diktátort 1940. október 15-én, New York-ban mutatta be. A történelmi körülmények, amelyek abban a két évben alakultak ki, egészen szokatlanok volt. Szülőhazája, Anglia háborút kezdeményezett 1939 szeptemberében, de az Egyesült Államok, ahol állandó lakosként - de britt állampolgárként - élt 1913 óta, elhatározta, hogy nem ártja bele magát a konfliktusba, ami vérfürdővé teheti az öreg kontinenst.

 

Azzal, hogy háborút indított Hitler ellen a mozivásznon, Chaplin bemutatta a személyes elkötelezettségét és - jóllehet súlyosabban - újraélte a Fegyvert vállhoz élményét. A diktátor már a forgatás megkezdése előtt felbőszítette az Egyesült Államokban tartózkodó angol és német diplomatákat, és Chaplint a House of Un-American Activities által zaklatott hírességek csoportjába taszította.

 

A béke demokratikus ideájáért folytatott harc már önmagában elég ok arra, hogy felkeltse a történészek érdeklődését. Chaplin azonban a diktátor stáblistájába a következő figyelmeztetést tette: "Bárminemű hasonlóság Hynkel, a diktátor és a zsidó borbély között csupán a véletlen műve." Ezzel játékos módon célzott arra, hogy ami az igazi lényeg, az nem Chaplin kettős alakítása, hanem a feszültség közte és ikertestvére, a Csavargó között. Mostanáig a Kis Csavargó a pantomim nyelvén közvetítette a világgal kapcsolatos élményeit, és mivel nem testesített meg egyetlen nemzeti azonosságot sem, és nem beszélt egyetlen nyelven sem, a nézők szívét mindenütt meg tudta érinteni. Mérheteltlen sikere a tömeg rajongásán alapult, de ugyanúgy elismerték az entellektüelek is, főleg a 1920-as évek Franciaországában, ahol rengeteg író és művész adózott zsenialitásának.

 

Charlie-t beszéltetni egyet jelentett a karaktere sírba helyezésével, ami olyan nagy sikert hozott kitalálójának, és annak vállalásával, hogy maszk nélkül szerepeljen. Felfedi-e a szónokias beszéd a diktátor végén Chaplin képtelenségét arra, hogy végigvezesse az ízléses és humoros szálat az egész filmen keresztül? Chaplin pontosan tudatában volt ezeknek a kérdéseknek, ezért írta ezt: "Ez az első filmem, amelyben a történet nagyobb, mint a Kis Csavargó!"

 


 

Megrendelés 

 Charlie Chaplin: The Collection - The Great Dictator

Charlie Chaplin: The Collection sorozat The Great Dictator DVD-je a filmet most eredeti formájában, digitálisan felújítva, rengeteg extrával és újrakevert hanggal jeleníti meg.

A Park Circus Európában 2010-ben kezdett bele a Warner Bros. Chaplin gyűjteményének újraterjesztésébe. A DVD-k újratervezett külsővel, gyönyörű képekkel, de azonosan jó minőségű anyaggal jelennek meg.

 


 

Hozzászólás 

 

Widget is loading comments...
 
 
 
 
 

 

Hírek

 • Reklám

   

  Autó oldal

  Szeretne többet megtudni az autókról és a leghíresebb világmárkákról?

  Akkor csak kattintson ide!

   

  Bern és Svájc

  Szereti a hegyeket vagy Svájcot?

  Kattintson ide!

   

    

Szavazás

Mi az, amit a legszívesebben lát vadonatúj Tumblr/Twitter oldalunkon?
Színes fotó összehasonlítása
Témanapok
Egyéb
Asztali nézet