Charlie Chaplin
A filmművészet zsenije

A kölyök

 

A csavargó édes-bús, kalandos története az örökbefogadott kis árvával Chaplin egyik mesterműve, amely kitűnően vegyíti az érzelmet a komédiával. A kölyök egyfajta adózás kisfiának, aki háromnaposan meghalt. Első egészestés filmjében, amit a First National stúdiónak készített 1921-ben, Chaplin egy hosszú alkotói válság után megint hatalmasat robbant, és most még elragadóbb, mint valaha. 

 

  


 

 

Sokan Chaplin rajongói közül, A kölyköt tartják legtökéletesebb és legszemélyesebb filmjének. Mégis úgy tűnik, hogy a film a magánéletében bekövetkezett kínzó érzelmi zűrzavar állapotában keletkezett.

 

1918 októberében Chaplin kötött egy elhamarkodott házasságot egy 17 éves színésznővel, Mildred Harrissel. A párban semmi közös nem volt, és Chaplin személyes unalma és csalódottsága egy hatalmas alkotói válságot okozott.

 

Később ezt írta: "Mindent megadtam volna egy jó ötletért". Mildred hamarosan terhes lett, és szült egy törékeny és idomtalan kisfiút, aki három nap múlva meghalt. Chaplin traumába esett a veszteség miatt. De a kreativitás válasza kiszámíthatatlan. Tíz nappal a saját kisfia temetés után, Chaplin már babákat hívatott stúdiójába. A kreativitása visszajött. Izgatott volt, és elmélyült új történetében, amelyben a Kis Csavargó pótapja lesz egy örökbefogadott gyereknek. A filmet A lelencnek hívták volna.

 

Szerencsére épp ellátogatott egy Music Hallba, ahol egy virtuóz táncos előadását látta. Az előadás végén a férfi bemutatta négyéves gyermekét – egy szép kisfiút, Jackie Coogant. Chaplin megtalálta partnerét. Jackie született mimikus volt, és tökéletesen tudott utánozni minden kifejezést és cselekedetet, amit Chaplin mutatott neki. Ez tette őt kitűnő társsá. Chaplin volt az egyetlen, és legfőbb alkotója filmjeinek. A kollegái mind egyetértettek, hogyha megtehetné, minden szerepet ő játszana filmjeiben. Mivel ez lehetetlen volt, olyan színészeket és színésznőket gyűjtött maga köré, akik pontosan és kétségtelenül le tudták másolni, amit mutatott nekik. Jackie Coogan-ben rátalált a megfelelő színészre.

 

Lelkesedése nem hagyott alább egy pillanatra sem a forgatás közben, amely folyamatosan tartott kilenc hónapon át. Egy megszakítás volt benne, amikor Chaplin elvett néhány hetet, hogy összedobjon egy vidám komédiát, az Egy örömteljes napot, megnyugtatván a forgalmazókat, akik már kétségbeesettek voltak az új filmek lassú szállításán. Chaplin sohasem volt ilyen kitartó a rá jellemző precizitásban, mint A kölyök forgatásakor. Újra és újra megismételtette a jeleneteket, amíg nem lett teljesen elégedett. Végeredményül a végső film változat több mint tizenötszörösét forgatta le a próbákon. A vágási arány - 53 az 1-hez - itt volt a legmagasabb bármely más filmjéhez képest. 

                                                                                

A kölyök talán Chaplin érzelmeket és komédiát leghatásosabban összekapcsoló filmje. A történet azt meséli el, hogy egy egyedülálló nő elhagyja a gyermekét, amelyet megtalál és vonakodva befogad egy csavargó. Mire a gyermek eléri az öt vagy hat esztendőt, a Kis Csavargóval együtt jövedelmező vállalkozást alkotnak: a kisfiú betöri az ablakokat, barátja követi, megkeresve a becsületes megélhetést azzal, hogy megjavítja őket. A Kis Csavargó vadul ellenáll a szociális munkások erőfeszítéseinek, hogy a gyermeket állami gondozásba vegyék, és végül a kölyök újra együtt lesz édesanyjával, aki már sikeres operaénekesnő.

 

A film érzelmi elemei azokban a jelenetekben érik el a csúcspontot, amikor a szociális munkások megpróbálják a gyermeket árvaházba vinni. A Kis Csavargó harcának kínjai és nehézségei, hogy megtartsa őt, nyilvánvalóan Chaplin személyes gyerekkori fájdalmait mutatják, amikor elszakították édesanyjától, és hétévesen intézetbe került.

 

Mire a forgatás befejeződött, Chaplin visszavonhatatlanul elidegenedett feleségétől, Mildredtől, ami váláshoz vezetett. Ijedten attól, hogy Mildred ügyvédjei megpróbálják elkobozni a filmet, Chaplin és legbizalmasabb társai elmenekültek Kaliforniába. A filmet titokban egy Salt Lake City-beli szállodában és egy new york-i ismeretlen stúdióban fejezték be. A forgalmazásnál voltak további pénzügyi problémák, de amikor végül 1921 februárjában a kölyköt bemutatták, mindenhol egy pillanat alatt sikeressé vált, talán a legnagyobb siker volt Chaplin karrierjében.

 

Jackie Coogan hétévesen világhíres lett, hercegekkel, államfőkkel, és magával a pápával is találkozott, amikor a film európai körútján volt. Rövid filmkarriert élvezett gyerekszínészként, de ahogy a hollywood-i bölcsek mondták, „a szenilitás kiütötte tizenhárom éves korában”. Fiatal emberként már nincstelenként találta magát, mert anyja és mostohaapja rosszul kezelték vagyonát, és az a kevés pénz is, ami maradt, felemésztődött a jogi csatározásokban.

 

Egy jó hatása volt a kölyök című filmnek, hogy Jackie népszerűsége ráirányította a törvényhozók figyelmét a gyerekelőadók pénzügyi védelmére, és ennek eredményére jött létre a mai napig »Coogan törvény« néven ismert jogszabály. Később Jackie, aki egykor a legszebb gyerek volt a világon, egy igen más, új hírnévre tett szert, mint a legaljasabb az öregemberek közül, Fester nagybácsi, az Addams család TV filmsorozatban.

 

De 1921-ben mindez még rejtve volt a messzi jövőben, amikor A kölyökkel Chaplin megkapta az egyetlen igazi partnert életében, és Chaplin-nek és a kölyöknek egyaránt a világhír és szeretet példátlan csúcsát hozta meg.

 


 

Megrendelés 

          Charlie Chaplin: The Collection - The Kid

Charlie Chaplin: The Collection sorozat The Kid DVD-je a filmet most eredeti formájában, digitálisan felújítva, rengeteg extrával és Chaplin eredeti zenéjével jeleníti meg.

A Park Circus Európában 2010-ben kezdett bele a Warner Bros. Chaplin gyűjteményének újraterjesztésébe. A DVD-k újratervezett külsővel, gyönyörű képekkel, de azonosan jó minőségű anyaggal jelennek meg.

 


 

Hozzászólás 

 

Widget is loading comments...
 
 
 
 
 

 

 

Hírek

 • Reklám

   

  Autó oldal

  Szeretne többet megtudni az autókról és a leghíresebb világmárkákról?

  Akkor csak kattintson ide!

   

  Bern és Svájc

  Szereti a hegyeket vagy Svájcot?

  Kattintson ide!

   

    

Szavazás

Mi az, amit a legszívesebben lát vadonatúj Tumblr/Twitter oldalunkon?
Színes fotó összehasonlítása
Témanapok
Egyéb
Asztali nézet