Charlie Chaplin
A filmművészet zsenije

Élete röviden

 

Gyerekkora

Charles Spencer Chaplin Londonban született 1889 április 16-án. Édesapja sokoldalú énekes és színész volt, édesanyja, aki a színpadon Lily Harley néven vált ismertté, pedig elbűvölő színész-, és énekesnő, aki az operett területén szerzett hírnevet.

 

Charlie-nak már tíz éves kora előtt sajét lábára kellett állnia, mivel édesapja korai halála és anyja egyre súlyosbodó betegsége arra kényszerítette őt és testvérét, Sydney-t, hogy gondoskodjanak magukról.

 

Bírván a szüleiktől örökölt természetes tehetségét, a fiatalok színpadra léptek, ez lévén a legjobb lehetőség megélhetésükért. Charlie szakmai debütálása a fiatalokból álló "Nyolc Lancashirei Vagány " csoprtban történt, és gyorsan népszerűségre tett szert kiváló step táncolási készségével.

 

Karierrje kezdete

Amikor Charlie tizenkét éves lett, megkapta az első lehetőséget, hogy egy igazi színpadi szerepet kapjon, "Billy", az inaskét, William Gilette "Sherlock Holmes"-jában. Mire a szerződése lejárt, Charlie revü-komédiási pályafutását kezdte meg, amely végül is eljuttatta őt Amerikába 1910-ben a Fred Karno Repertoire Company jellegzetes tagjaként.

 

Nagy hatást gyakorolt az amerikai közönségre, méghozzá meglehetősen rövid idő alatt, főképp "A Night in an English Music Hall" című szkeccsben alakított szerepével. Amikor a Fred Karno színtársulat megismételte turnéját az Egyesült Államokban 1912 őszén, Chaplin ajánlatot kapott egy filmstúdiótó.

 

Amikor lejárt a szerződése a társulatnál 1913 novemberében, elfogadta, hogy megjelnjék a kamerák előtt; és még abban a hónapban be is lépett a mozi világába: Mack Senett-hez, a Keystone Stúdióba. A kezdőbére 150$ volt hetente, de gyors sikere a mozivásznon lázba hozta a többi producert, hogy tárgyalhassanak vele.

 

Senett-tel való szerződése lejártával Chaplin átment az Essanay Stúdióhoz (1915-ben), ahol nagy fizetésemelést kapott. Sydney Chaplin, aki megérkezett Angliából, átvette testvére helyét a Keystone-nál mint vezetőkomédiásuk.

 

A következő év még kapósabb lett és végül a Mutual Film Corporation szerződését írta alá, ahol 12 varázslatos két-tekercses komédiát gyártott, mindössze két év alatt.

 

A függetlenség elnyerése

Amikor a szeződése lejárt a Mutual-nél 1917-ben, Chaplin elhatározta, hogy független producer lesz, annak reményében, hogy filmjeit nagyobb szabadsággal és kényelmesebben készíthesse. Végül is saját stúdiót építtetett. A helyszín Hollywood szívében, a La Brea Avenue volt.

 

1918 elején Chaplin leszerződött a First National-lel, ami egy új szervezet volt, direkt azért alakult, hogy kiaknázza Chaplin alkotásait. Az első filmje az új megállapodás alatt a Kutyaélet volt. A film után a figyelmét a háborúellenes törekvések miatt létrejött kampány felé fordította, és ennek keretében megcsinálta az amerikai kormánynak a békekölcsönt népszerűsítő filmet, a "The Bond"-ot.

 

A következő moziban megjelenő komédiája is a háborúval foglalkozott, a Fegyvert vállhoz 1918-ban, a legjobb időben készült el, óriási vidámságot hozott a mozikba és jelentősen hozzátett  Chaplin népszerűségéhez. Ezt követte a Napos oldal és az Egy örömteljes nap, mindkettőt 1919-ben forgatta.

 

Ugyanebben az évben, áprilisban Chaplin Mary Pickford-dal, Douglas Fairbankas-sel és D. W. Griffith-tel megalapította a United Artists Corporation-t. B. B. Hampron A mozi története című munkájában ezt mondja:

 

"A filmstúdió forgalmazóként jött létre, mind a négy művész teljesen kontroll alatt tartolta a filmforgatási és -forgalmazási tevékenységeit, és ugyanúgy bízták meg filmjeik forgalmazásával a United Artists-ot, mintha más, nem olyan céget bíztak meg volna, ami nem az ő tulajdonukban van. A United Artists alapatőkéje az alapítók között egyenlő részben volt elosztva. Ez a megegyezés egy valami újat hozott be az iparágba. Ezidáig a producerek és a filmforgalmazók voltak a munkáltatók, a sztároknak fizetést és néha a profitból részesedést adtak. A United Artists redszerében a sztárok saját munkáltatóivá váltak. Meg kellett finanszíroznikuk a filmet, de megkapták a producerek nyereségét, ami korábban a munkáltatókhoz ment és megkapták a filmforgalmazók profitjából a neki járó részesedést."

 

Azonban mielőtt Chaplin teljesíthette volna kötelezettségét a United Artists-sel, be kellett fejeznie a szerződését a First National-nél, így 1921 elején kijött a hat-tekercses remekművel, A kölyökkel. A kölyök, amelyben vászonra vitte minden idők egyik legnagyob gyerek-sztárját - Jackie Coogan-t. Következő évben A henyélők osztályával jött ki, amelyben kettős szerepet játszott.

 

Aztán érezvén szükségét a teljes pihenésnek, a filmes aktivitásából Chaplin elvitorlázott Európába 1921 szeptemberében. London, Párizs, Berlin és a többi, a kontinensen lévő főváros, nagyszabású fogadtatással várta. A hosszúra sikerült vakáció után Chaplin visszatért Hollywood-ba, hogy folytassa filmes karrierjét és elkezdje a munkát a United Artists-sal.

 

A stúdióval Chaplin nyolc egészestés filmet készített, az olyanokat, amelyek miatt a világ még ma is felnéz rá.

 

Kései évek

Amikor Chaplin családjával Londonba hajózott a Rivaldafény ottani premierje miatt, rájött, hogy az Ameikába visszajutásához szükséges vízum-kérelmét elutasították erkölcsi és politikai nézetei miatt.

 

Chaplin ezért Európában maradt és Svájcban, a Corsier Sur Vevey-beli Manior de Ban-ban telepedett le családjával, ahol a tavakat és hegyeket csodálhatta. Micsoda különbség ez Kaliforniától! Ő és Oona - akivel a Monsieur Verdoux forgatásán ismerkedett össze, és nyomban össze is házasodtak - további négy gyermek áldásával lett gazdagabb, így kihozva számukat nyolcra.

 

1966-ban elkészítette utolsó filmjét, A hongkongi grófnőt a Universal Pictures-nek, az egyetlen színes filmjét, főszerepben Sophia Loren-nel és Marlon Brando-val. A film előzménye egy 1930-as terv volt, ami "Stowaway" névre hallgatott és Paulette Goddard-nak írta. A filmben Chaplin egy pillantra tűnik föl, hajó-gondnokként. Sydney - fia - a Rivaldafény után ismét fontos szerepet kapott és lányai közül hárman is játszottak kisebb szerepeket. A film sikerét a két sztár se tudta feljavítani a jegypénztáraknál, de Petula Clark a film dalaival a slágerlistákat is vezette, és a zene nagyon népszerűvé vált.

 

Chaplin sokoldalúsága kiterjedt az írásra, a zeneszerzésre és a sportra is. Négy könyv szerzője, a "My Trip Abroad", az "A Comedian Sees the World", az "Életem" és az "Életem képekben"-é, valamint ő írta filmjeinek forgatókönyveit is. Zenét szerzett, bár autodidakta módon tanulta; több hangszeren is játszott ugyanazon a színvonalon: balkézzel hegedült és csellózott.

 

Szerzője, szövegírója és kiadója volt rengeteg dalnak, többek közt a "Sing a Song", a "With You Dear in Bombay", a "Theres Always One You Cant Forget", a "Smile", az "Etarnelly" és a "You are My Song"-nak, úgy, ahogy az összes filmzenéjének is. 

 

Charles Chaplin egyike volt azon kevés komédiásnak, aki nem csak finanszírozója és producere volt filmjeinek (A hongkongi grófnő kivételével), hanem egyben forgatókönyvírója, főszereplője, rendezője és zeneszerzője is.

 

Karácsony napján hunyt el, 1977-ben, utolsó házasságából, Oona ONeill-lel nyolc gyermeke és Lita Grey-jel történő rövid házasságából egy fia élte túl.

 

 

 

Hírek

 • Reklám

   

  Autó oldal

  Szeretne többet megtudni az autókról és a leghíresebb világmárkákról?

  Akkor csak kattintson ide!

   

  Bern és Svájc

  Szereti a hegyeket vagy Svájcot?

  Kattintson ide!

   

    

Szavazás

Mi az, amit a legszívesebben lát vadonatúj Tumblr/Twitter oldalunkon?
Színes fotó összehasonlítása
Témanapok
Egyéb
Asztali nézet