Charlie Chaplin
A filmművészet zsenije

First National széria

 

Chaplin összesen hét rövidfilmet (két-, három- és négytekercseseket egyaránt) készített a First National stúdiónál töltött öt év alatt. Ezek a legjobban megszerkesztett rövidfilmjei, és az is a chaplini pontosságról és precizitásról tanúskodik, miszerint évente már csak egy-két filmet adott ki. A filmek hemzsegnek az ötletektől, híres jelenetketől, és nem utolsó sorban a chaplini bájtól.

 

 


 

 

Dog_s_life_62_big Kutyaélet

 A Dog’s Life

 

 Rendezte: Charlie Chaplin

 Írta: Charlie Chaplin

 Premier: 1918. április 14.

 

A filmek, amelyeket Chaplin a saját stúdiójában csinált, különböztek minden korábbi komédiától, amelyek Hollywoodban készültek. Általában hosszabbak – negyvenöt percesek a korábbi félórás filmek mellett –, és sokkal kidolgozottabbak színrevitelükben és szerkezetükben. Az első volt a Kutyaélet, amelyhez Chaplin talált egy kiváló sztár-párt, Scraps-et, a melegszívű korcskutya személyében. A kutya harcai a negyedbeli más kutyákkal szatirikusan Chaplin Kis Csavargójának társadalmi harcaival vannak összehasonlítva.

 

Állandó női főszereplője, Edna Purviance mellett – aki egy énekest játszik a Zöld Lámpás bárban – először csatlakozott Chaplinhez bátyja, Sydney, aki osztozott korábbi küzdelmeiben, és segítette őt a varietés korszakában. Sydney kiváló komédiás, egy kávézó tulajdonosát játssza, akit meglopnak Charlie-ék. A Kutyaélet sajátossága, hogy Chaplin elhagyta a szokásos kellékét, a sétapálcát, feltehetőleg azért, mert szüksége volt, hogy a kezei szabadok legyenek a kutya pórázának tartásához.

 

Az I. világháború már kitört, amikor Chaplin megnyitotta stúdiója kapuit, és a Kutyaéletet sietve fejezte be, hogy ki tudja fejezni háborúellenességét. Szerepet vállalt a hadikölcsön kötvények eladásának bevezetésében, segítve evvel, hogy az emberek vásároljanak ezekből.

 

 

Shoulder_arms_70x_big Fegyvert vállhoz

 Shoulder Arms

 

 Rendezte: Charlie Chaplin

 Írta: Charlie Chaplin

 Premier: 1918. október 20.

 

A barátai idegesek voltak a következő tervétől, egy háborúról szóló komédiától, amely végül is a Fegyvert vállhoz lett. Még Chaplinnek magának is voltak kétségei, hogy lehet-e az emberi történelem ilyen katasztrofális eseményéből komédiát csinálni. Mégis, ezzel a filmmel bemutatta, hogy csak egy nagyon vékony határvonal van a komédia és a tragédia között. Briliáns, ahogy Chaplin ábrázolja az élet szörnyűségeit a lövészárkokban – sár, vér, éhség, az otthontól való távolság, az árkokbeli árvíz, a gránátok és a lövedékek halálos veszélyének közelsége – a komédia torzító tükrén keresztül.

 

Az eredeti terve az volt, hogy bemutatja a főhős életét a háború előtt és után, végül azonban egyszerűsítette a történetet, kihagyva csodálatos komikus részeket, amiket leforgatott.

 

A kezdeti félelmek ellenére a Fegyvert vállhoz a legsikeresebb filmjének egyike lett.

 

És senki sem becsülte nagyobbra komédiáját a forntbeli élet nyomoráról, mint azok, akik maguk is átélték azt.

 

 

Stills: Sunnyside Napos oldal

 Sunnyside

 

 Rendezte: Charlie Chaplin

 Írta: Charlie Chaplin

 Premier: 1919. június 15.

 

Önéletrajzában Chaplin úgy emlékezett vissza, hogy a Napos oldal készítése olyan volt, mint a „foghúzás”. Időről időre, mint minden művész, Chaplin is alkotói válsággal küzdött; de ez volt pályafutása során az egyik legnehezebb. Nem kétséges, az egyik ok a magánélete volt. 1918 késő novemberében sietve feleségül vett egy 17 éves színésznőt, Mildred Harrist, és rögtön meg is bánta, mivel rájött, hogy szegény Mildred nem volt egy „intellektuális nehézsúly”, és szerencsétlen nő kevés volt ahhoz, hogy megfeleljen egy géniusz feleségének.

 

Alig egy héttel az esküvő után már újra a stúdióban dolgozott, azzal a tervvel, hogy Charlie-t vidéki környezetbe helyezi, egy falusi hotel mindeneseként. Helyszínnek egy közeli kaliforniai tanyát választott és lovakat, teheneket meg cowboyokat bérelt – de az ihlet a komédiára nem érkezett meg. Több mint három hónapos semmittevés és a project átmeneti felfüggesztése után Chaplin hirtelen egy háromhetes energikus munkába kezdett, ami után már be tudta fejezni a Napos oldalt.

 

A film érdekesebb, mint amilyennek Chaplin meg a kritikusai tartották. Charlie látványa a vidéki környezetben újdonságot jelent és néhány váratlan gag-et nyújt. Egy-egy jelenetnek kifejezetten kegyetlen éle van.

 

Az egyik konkrét jelenet különösen emlékezetes. Amikor Charlie elesik és eszméletét veszti, azt álmodja, hogy négy erdei nimfával táncol. Ez a virtuóz előadás egyértelműen tisztelgés az Egy faun megkésett délutánja című balett előtt, melyet a nagy orosz táncos Vaszlav Nyizsinszki készített és adott elő. Nyizsinszki meglátogatta Chaplin stúdióját, és a két férfi kölcsönösen csodálta egymást. Chaplinnek érthetően hízelgett, hogy az orosz táncos és kollégái dicsérték tánctudását.

 

 

 Egy örömteljes nap

 A Day’s Pleasure

 

 Rendezte: Charlie Chaplin

 Írta: Charlie Chaplin

 Premier: 1919. december 15.

 

Az Egy örömteljes napban Chaplin szokatlan módon egy tiszteletre méltó családapa szerepében tűnik fel, aki egy T-Ford modell büszke tulajdonosa. Ez is egy olyan film, melynek könnyedsége elfedi a film készítésének nehézségeit. Chaplin abból az egyszerű ötletből indult ki, hogy egy családi kirándulás bonyodalmainak történetét mutatja be, de kezdetben nehezen ment a filmezés. Házassági problémái továbbra is elvonták figyelmét, és válságba jutott, mikor felesége életet adott egy súlyosan sérült gyermeknek, aki háromnapos korában meghalt. Furcsa módon Chaplin hirtelen ihletet kapott. Az Egy örömteljes napot (amelyet még mindig a Charlie piknikezik munkacímen emlegetünk) felfüggesztette, és lázasan dolgozni kezdett új filmjén, A kölykön, mely egyik mesterműve lett.

 

Végül a forgalmazó cég türelmetlensége vezetett ahhoz, hogy Chaplin befejezze az Egy örömteljes napot, alig több mint egy hét alatt. Bérelt egy hajót, ami mindig is inspirációt jelentett számára; és valószínűleg a gyors befejezés adja a film máig tartó frissességét.

 

 

Stills: The Idle Class A henyélők osztálya

 The Idle Class

 

 Rendezte: Charlie Chaplin

 Írta: Charlie Chaplin

 Premier: 1921. szeptember 25.

 

Chaplin új szerepekkel kísérletezett csavargó karaktere számára. A henyélők osztályában (1921) tulajdonképpen két szerepet játszik – a csavargót és egy gazdag, fiatal, alkoholista férjet. Ők jelképezik a henyélő gazdagot és a henyélő szegényt. A filmben mindenki megszállottan Amerika uralkodó játékszenvedélyének, a golfnak hódol, így Chaplinnek lehetősége van egy gag-ekkel teli golf játéksorozat bemutatására, amelyet öt évvel ezelőtt, a Mutual-évek alatt már egyszer megcsinált, de felfüggesztett.

 

 

 Bérfizetés napja

 Pay Day

 

 Rendezte: Charlie Chaplin

 Írta: Charlie Chaplin

 Premier: 1922. április 2.

 

A Bérfizetés napja (1922) volt Chaplin utolsó kéttekercses filmje, s újból osztott magára egy ismeretlen szerepet, a dolgozó embert és a papucsférjet. Ez volt Chaplin egyik legprobléma-mentesebb forgatása. A forgatás egy hónap alatt lezajlott. A korábbi kéttekercses filmekhez hasonlóan, a film két különböző részre osztódott. Az első részben Chaplin egy munkást játszott egy építkezési helyszínen (a helyszín egy valós építkezés volt, közel a stúdióhoz), ahol problémák voltak a téglákkal, az eszközökkel és egy lifttel, amely mások ételét véletlen folyamán Charlie-hoz szállította.

 

A másik rész a munkást mutatta egy éjszakai kicsapongáson, ami megadta Chaplinnek a lehetőséget a részeges szerep eljátszására, amely meghozta számára a hírnevet az angliai Music Hall-okban fiatalkorában.

 

A befejezésben hazatér az otthoni házisárkányhoz – az asszonyhoz – a hajnali órákban. Az ilyen típusú szerepeket profin játszó Phyllis Allen alakítja. A film külön szakmai érdeme a második rész éjszakai jelenetinek felvétele.

  

 

The_pilgrim_23_big A zarándok

 The Pilgrim

 

 Rendezte: Charlie Chaplin

 Írta: Charlie Chaplin

 Premier: 1923. február 26.

 

1959-ben Chaplin újra kiadta a Kutyaéletet és a Fegyvert vállhoz-t egy válogatásban Chaplin- revü-ként, és kiegészítette őket egy harmadik filmmel, A zarándokkal. 1923-ban készült, ez volt Chaplin utolsó rövidfilmje – körülbelül egy órás volt –  és utolsó filmje, amelyben a bájos Edna Purviance volt a vezető-színésznője. A film egy kedves szatíra egy kisváros életéről, Chaplinnel, aki szökött fegyencként helyettesít egy lelkészt egy vidéki közösségben. Amikor a film megjelent, Amerika több puritán városában és államában a cenzor-hivatal betiltotta a film bemutatását.

 

Ma már nincsenek ilyen problémáink ezzel a bájos komédiával, amely az élet kisebb képmutatásait mutatja be élesen és jószívű humorral.

 


 

Megrendelés 

          Charlie Chaplin: The Collection - Chaplin Revue

Charlie Chaplin: The Collection sorozat Chaplin Revue dvd-je kétlemezes kiadás, Chaplin összes First National-filmjét tartalmazza. A filmek most digitálisan felújítva, rengeteg extrával, Chaplin eredeti zenéjével, valamint a Chaplin-revü tagjai 1959-es, egyesített formájukban jelennek meg.

A Park Circus Európában 2010-ben kezdett bele a Warner Bros. Chaplin gyűjteményének újraterjesztésébe. A DVD-k újratervezett külsővel, gyönyörű képekkel, de azonosan jó minőségű anyaggal jelennek meg.

 


 

Hozzászólás 

 

Widget is loading comments...
 
 
 
 
 

 

Hírek

 • Reklám

   

  Autó oldal

  Szeretne többet megtudni az autókról és a leghíresebb világmárkákról?

  Akkor csak kattintson ide!

   

  Bern és Svájc

  Szereti a hegyeket vagy Svájcot?

  Kattintson ide!

   

    

Szavazás

Mi az, amit a legszívesebben lát vadonatúj Tumblr/Twitter oldalunkon?
Színes fotó összehasonlítása
Témanapok
Egyéb
Asztali nézet