Charlie Chaplin
A filmművészet zsenije

Testvérei

 

Bátyja, Sydney

 

Charlie Chaplin és bátjya, Sydney nagyon közel álltak egymáshoz és gondoskodóan szerették egymást már egészen gyerekkoruktól. Négy éven át Charlie ifjúságában Sydney atyáskodóan oltalmazó szerepet töltött be kisöccse életében. Valójában Charlie Chaplin Sydney pénzügyi és értelmiségi tehetségét ismerte el.

 

Amikor szegénységet és nyomorúságot adott az egymást szívből szerető családnak, Sydney és Charlie Chaplin életük legsötétebb napjait tengették szegényházakban. Bár fiatalok voltak, a két fiú amiben csak tudott, segíett anyjának. Mikor tizenkét éves lett, Sydney-t egy utasszállító hajóra küldték, ahol hamarosan személyzetként el is kezdett dolgozni különböző hajótúrákon. Visszatérvén egyik útjárólról, az anyját ismét ideggyógyintézetben, öccsét, Charlie Chaplint pedig az utcákon találta. Hogy megváltoztassa nyomorúságos sorsukat, elszántan spórolt meg minden árva pennyt a hajóállásából, hogy csatlakozhasson a színházhoz, mint Charlie.

 

Bár fiatalabb volt, Charlie Chaplin lépett fel előbb színpadon. Hiányos iskolázottsága miatt Sydneynek gyakran segítenie kellett neki megtanulni szövegét. Köszönhetően kemény munkájának és tehetségének, Charlie nemsokára megkapta Billy, az újságkihordófiú szerepét a Sherlock Holmes-ban és turnézni kezdett a társulattal. Nem sokkal később azonban Sydney is csatlakozott.

 

Ami Sydney Chaplin igazi berobbanását adta, az az a szerződés volt, amit a Fred Karno Speechless Comedians Company-vel írt alá, 1906 júliusában, az egyik legsikeresebb és befutottabb társulattal Angliában. Sydney olyan sikeresnek bizonyult Karno-nál, hogy vezető komédiássá vált. Két évvel később ajánlotta be Charlie Chaplint és szerzett neki munkát Karno-nál, ami végül elvezette Amerikába.

 

Később, amikor Charlie Chaplin 1914-ben elhagyni készült a Keystone-t, a maga helyébe Sydney-t ajánlotta. Sydney Chaplin tucatnyi komédiát készített és egy Gussie nevű karakter hozta meg neki a sikert. Ahogy Charlie Chaplin egyre inkább sztárrá vált, Sydney úgy kezdte el kezelni üzleti ügyei nagy részét és tárgyalt a nagyobb szerződéseiért, sőt néhány First National komédiában is megjelent, a Kutyaéletben, a Bérfizetés napjában, a zarándokban és a híres Fegyvert vállhozban. Sydney Chaplin nagy népszerűséget élvezett olyan későbbi filmjeiben, mint a Charleys Aunt (1925) vagy a The Better Ole (1928).

 

Sydney Chaplin 1928-ban hagyta el a vásznat, miután befejezte az A Little Bit of Fluff-ot, Angliában, mert ismét aggódni kezdett, öccséért, Charlieért. Végül Dél-Franciaországban telepedett le, és gyakran meglátogatta Charlie Chaplint és családját, Svájcban. Sydney Chaplin 1965. április 16-án halt meg, Charlie Chaplin 76. szülinapján.

 

Öccse, Wheeler Dryden

 

Hannah Chaplin és Leo Dryden fiát, Wheeler Drydent még csecsemőként elszakították anyjától. Indiában és Távol-Keleten turnézott egy varieté társulattal, amikor először hallott apjától híres féltestvéréről, Charlie Chaplinről. Végül sok próbálkozás és sikertelenség után Wheeler csatlakozott a Chaplin testvérekhez és anyjukhoz, 1920-ban.

 

Bár nem olyan tehetséges, mint Chaplin, Wheeler egy kitünő színész volt, aki vásznon és színpadon és szerepelt. 1939-ben vált a Chaplin Studió állandó tagjává, amikor is kijelölt rendezőasszisztens volt a diktátorban. Később kijelölt segédrendezője volt a Monsieur Verdouxnak. Wheeler a Rivaldafényben is játszik kisebb szerepeket, Chaplin utolsó filmjében, amit Amerikában készített. Kaliforniában maradt Charlie elmenetele után, és 1957. szeptember 30-án halt meg, nem sokkal az Egy király New Yorkban európai bemutatója előtt.

 


 

Hozzászólás 

 

Widget is loading comments...
 
 
 
 
 

 

 

Hírek

 • Reklám

   

  Autó oldal

  Szeretne többet megtudni az autókról és a leghíresebb világmárkákról?

  Akkor csak kattintson ide!

   

  Bern és Svájc

  Szereti a hegyeket vagy Svájcot?

  Kattintson ide!

   

    

Szavazás

Mi az, amit a legszívesebben lát vadonatúj Tumblr/Twitter oldalunkon?
Színes fotó összehasonlítása
Témanapok
Egyéb
Asztali nézet